Det skal være lov å feile

Vi lever i et prestasjonssamfunn. Vi vet hvordan det er, vi kjenner det på kroppen hver dag, i ulik grad. Følelsen av å ikke strekke til, ikke være god nok er utrolig vondt. Fra vi er små blir vi fortalt at vi kan bli akkurat det vi vil, at vi kan gjøre akkurat det vi vil. Det er riktig at vi har utrolig mange muligheter, men det legger også et vanvittig stort press på at vi alle skal lykkes. Det gjør vi ikke alltid, og for mange blir presset alt for stort.

 

En av fem som faller ut av videregående sliter psykisk, og noen får langvarige psykiske lidelser. Dette er et samfunnsproblem som øker i rekordfart. Vi er på et bristepunkt der unge doper seg for å prestere, eller presterer så mye at de blir syke. Prestasjonsjaget unge opplever har gått under radaren for politikerne alt for lenge.

Det er foreslått både flere helsesøstre og psykologer. Dette er bra, for dem som sliter trenger hjelp når de har behov for det, ikke å komme til en lukket dør.

Samtidig må vi spørre oss selv hva som er grunnen til at så mange unge opplever et prestasjonsjag. Vi må se helhetlig på hva som skaper presset, og vi trenger flere gode tiltak på bordet for hvordan dette kan motvirkes. Derfor mener jeg det er på tide med en utredning som ser på hvordan prestasjonspresset kan motvirkes fra man er barn til man er student.

Det er lov til å feile. Det er lov til å ha det vondt. Vi kan ikke mestre alt. Det er likevel ikke alltid dette er budskapet som gis barn og unge.

Politikere er ansvarlige for hva slags samfunn vi skaper. Men politikere kan kun lage lover, rammer for hvordan samfunnet skal fungere. Det er vi som medmennesker, som venner, familie, kjærester kan gjøre ? har enda større betydning. Hva vi legger vekt på, hvordan vi stiller opp for hverandre når livet ikke er helt på topp, hvordan vi bryr oss om andre mennesker ? det er det som skaper det samfunnet vi ønsker oss. Et samfunn med menneskeverd i sentrum.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits